Travel

Hidden treehouse retreat in the Dolomites embraces nature

Forestis - South Tyrol, Italy

Nestled in the heart of South Tyrol, Italian architectural studio Asaggio has completed FORESTIS, a remarkable sanctuary that boasts 62 exquisitely designed suites and rooms. However, this extraordinary project is not limited to luxurious accommodation alone; it also encompasses the awe-inspiring FORESTIS Spa, perched 1,800 meters above sea level on the majestic Plose mountain. This idyllic location offers guests an unparalleled experience, placing them at eye level with the UNESCO World Natural Heritage Dolomites.
FORESTIS is an oasis of tranquility and natural beauty, where nature reigns supreme. The architects behind this visionary project approached the development with great care, ensuring the landscape was handled with the utmost sensitivity. The result is three tree-like towers that seamlessly blend into the surrounding environment, allowing nature to take center stage. The clean and linear architectural language employed in the design further enhances the harmony between the structures and their natural surroundings.
The commitment to preserving the integrity of the landscape is evident not only in the towers but also in the thoughtful design of the connecting corridors and communal areas. These spaces, including the restaurant and spa, have been ingeniously integrated into the underground, allowing the beauty of the land to remain undisturbed. This approach showcases a deep respect for the environment and demonstrates the desire to minimize the ecological footprint of the project.

One of the standout features of FORESTIS is the breathtaking view of the Dolomites that greets guests from every window and terrace. This uninterrupted vista serves as a constant reminder of the natural wonders that lie just beyond the sanctuary’s walls. The ethereal beauty of the Dolomites, with their towering peaks and dramatic landscapes, is a sight that captivates visitors and fills them with a profound sense of awe.
FORESTIS: A Healing Place Immersed in Nature
Inspired by the original concept of the healing place, FORESTIS embraces the four causal elements of nature: spring water, air, sun, and climate. Through its carefully crafted interior design and architecture, this retreat seamlessly integrates the beauty of nature into every corner.
A noteworthy feature of FORESTIS is the way in which all rooms face the sun. This deliberate design choice not only allows natural light to flood in but also enables guests to bask in the warmth and energy of the sun’s rays. The healing power of sunlight is well-known, and FORESTIS capitalizes on this by creating spaces that promote rejuvenation and vitality.

To symbolize the four natural elements, the architects have utilized four distinct materials throughout the building. Stone takes center stage as a central material, with a mineral surface coating that allows the dolomite to permeate the interior. This not only connects the building to its surroundings but also embraces the grounding energy of the earth.
Glass, on the other hand, represents good air quality through its transparency. By incorporating large windows and glass elements, FORESTIS ensures that guests are constantly reminded of the pure and invigorating mountain air that surrounds them. This seamless integration of glass serves as a reminder to take deep breaths and appreciate the freshness of the natural environment.

As guests step into FORESTIS, they are greeted by the awe-inspiring view of the Dolomites at eye level. This breathtaking sight serves as a constant reminder of the beauty and power of nature. The sun, in particular, plays a significant role in the design philosophy of FORESTIS. It strengthens and warms, inspiring the use of natural warm fabrics that radiate comfort. These carefully chosen materials cocoon guests in a sense of tranquility and well-being, ensuring a truly immersive experience. Despite being a heritage building, reminiscent of a grand manor house, the coffered ceilings and windows were preserved and not altered. Similarly, the facade’s wooden structure remains intact, maintaining its original allure.

Source
Forestis

Related Articles