Architecture

Reimagining space: birch pod living in East London’s Biscuit Factory

The Biscuit Factory – SUPRBLK, London

London based architects SUPRBLK has transformed an apartment inside an old biscuit factory by removing all the walls and using a prefabricated pod system instead. This innovative space-saving design means the micro apartment can benefit from an additional 20 sqm of living space, increasing the overall interior space from 60sqm to 81sqm.

Located in East London, the ‘The Biscuit Factory’ apartment features the inclusion of Birch plywood pods, which are cleverly used to divide the apartment into its different zones; including the kitchen, lounge, bedrooms, walk-in wardrobe, bathroom and work studio. Incorporated into the pods is an impressive nine sqm of storage space, a must for living with ease in a micro apartment.

“These pods, set back from the south facing factory windows and newly revealed glazed brick columns, behave as large pieces of furniture within the space,” says SUPRBLK. “By building in an abundance of storage, something which is so often lacking in small residential spaces. The minimal and light, airy feeling within the space is easily achieved.”

The concept of using pods was inspired by the apartments extra-high 3.5 meter ceiling, which meant the architects could create an elevated mezzanine level. This allowed the home to stretch from a single bedroom unit into a two bedroom apartment plus a study zone. In addition, the use of the home’s high ceilings combined with the height of the pods, gives the impression that the home is larger than what it actually is, while also creating privacy without the need for walls or doors.

“The utilization of height within these pods creates cozy zones that trigger memories of play, like being in a treehouse. It enables one to be both within and removed from the surrounding,” said the studio. “The elevated nature of the office also enables creative mess to exist without being seen, which further helps with the minimal aesthetic.”

The tiny apartment is finished with beautiful timber flooring; an abundance of natural light, which filters through the over-sized original factory windows; and a modern bathroom with cool gray tiling. An additional aesthetic that we love of this home is the exposed original brick work. The contrasting Birch pods bring warmth to the space and clean white walls offer lightness and room to breathe. Adding some vibrancy to the apartment the studio chose to paint the steps leading to the mezzanine with bright yellow paint, adding a playful touch to the home. The steps also double as hidden drawers, offering an abundance of useful storage space.

The Biscuit Factory apartment was shortlisted in the 2019 Dezeen Awards.

Via
Dezeen
Source
SUPRBLK

Related Articles