Architecture

The Black Cabin: Fast-paced lifestyle meets Lake Brome

Atelier Schwimmer - Quebec, Canada

On the banks of Lake Brome, in the Eastern Townships of Quebec, Canada, sits a charred cabin. Designed by the Montreal design office, Atelier Schwimmer, the home was created for two active brothers. Dubbed The Black Cabin, the contemporary home fulfils the design needs of its fast-paced owners lifestyles, boasting an indoor jungle rope for exercise and down time play.

“The tension rooted in the site stems from urban-size width that squeezes the house between a number of others houses on its sides and its infinite view over the lakefront sheltered by a natural wall created by the tree-filled hill in the back,” says the design office.

The exterior cladding of the cabin is made using a treated larch. The richness of the brown blends seamlessly with the Lake Brome surroundings, and offers a subtle contrast to the concrete slab floors used throughout the ground level of the cabin. The second level uses light brown floorboards, creating a double denim-like effect between exterior and interior. Glazed walls allow the space to feel expanded and free-flowing.

The large windows bathe the space with natural light, creating an openness to the space that offers the occupants numerous opportunities to create memories watching films, cooking, eating and enjoying the scenic views from outside with their friends.

As you approach the cabin, you are welcomed by its large atrium that creates views from all angles of the beautiful outdoors. The ground floor features a light-drenched entrance hall, compact closest, powder room that has a sink and toilet, a mud-room, expanse living and dining room, kitchen, pantry, log rack and plenty of storage cleverly hidden to save space.

The second floor has four light-filled bedrooms, a laundry room, family room and two bathrooms with toilet, sink, shower and bathtub.

“As the brothers relish the possibilities and pleasures offered by a leisure society of skis, snowshoes, fishing rods, mud, luggage, grocery bags… the mundane vanishes when they enter the building,” says the office. “Playing piano and guitar, sharing stories, eating together, playing board games, watching movies, the more, the merrier, participants share the space and enjoy the views.”

The house was designed with the fireplace as the central piece. It can be viewed from anywhere in the cabin, acting as a meeting-point for guests. The house allows its owners to be more active and rest, offering a balance between the various activities offered in the Lake Brome area and the nestled location of the beautiful lakefront that allows the brothers to go about with their busy lifestyle amidst a calm, serene location.

The Black Cabin is a refuge away from the busy lifestyle both brothers live. The openness of the cabin creates a sense of serenity with the chaos of the outdoors – the house caters to calm and busy.

Source
Atelier Schwimmer

Related Articles